Gyakorlás után oophorectomy

Az oophorectomia egy sebészeti eljárás, amely eltávolítja az egyik vagy mindkét petefészkét. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a méhét vagy a petevezetéket egyidejűleg eltávolítják. Attól függően, hogy milyen típusú oophorectomia van, a helyreállítási idő változik, de mindkét esetben korlátozni kell a fizikai aktivitását. Orvosa jóváhagyja a testmozgást, amikor úgy érzi, hogy meggyógyult, de a tények összegyűjtése segítheti a gyors és egészséges gyógyulást.

oophorectomia

Egy egyoldalú oophorectomia eltávolítja az egyik petefészkét és a kétoldali oophorectomia eltávolítja mindkét petefészkét. Kezelőorvosa előfordulhat oophorectomia esetén, ha rákos, endometriózisos, tubus-petefészek tályogja, jóindulatú ciszta vagy petefészkek egyike csavart. Az emlő- vagy petefészekrák fokozott kockázatával járó nőknél is lehet oophorectomia. Két módja van arra, hogy kezelőorvosa eltávolíthassa petefészkét. Lehetséges hasi metszés, és a petefészkek kivágódtak a metszésen. Ez az eljárás hosszabb kórházi tartózkodást és helyreállítási időt igényel. A laparoszkópos oophorectomia laparoszkóppal történik, és kis bemetszést és rövidebb helyreállítási időt igényel.

Gyakorlat

Ugyanazon a napon, mint a sebészeti beavatkozás, akkor arra biztatják, hogy rövid sétát tehet. A Breastcancer.org szerint a gyaloglás csökkentheti a vérrögképződés kockázatát, erősítheti a gyomorizmust és ösztönözheti az emésztőrendszert, hogy folytassa a normális működést. Miután hazaérkeztél, korlátozni kell a tevékenységedet, mialatt a behatolás helyén gyógyul. Ha laparoszkópos eljárást alkalmaztál, valószínűleg viszonylag gyorsan folytathatja normális gyakorlatát. A MayoClinic.com szerint a legtöbb nő az oophorectomia után hat héten belül folytathatja szokásos tevékenységét. Fokozatosan növelje, hogy mennyi tevékenységet vegyen be a napodba, amikor a műtét helyén gyógyul meg, és visszanyeri energiáját.

Ajánlott tevékenységek

Az orvosok gyakran javasolnak rövid sétákat egy oophorectomia után. Vegyünk sétát a környéken, fokozatosan növelve a sebességet és a távolságot, amint meggyógyul. A nyújtás egy alacsony hatású gyakorlat, amely segíthet visszaszerezni az erejéteket. A NYU Langone Medical Center megjegyzi, hogy könnyű házimunkát tehet. A könnyű aktivitás segíteni fogja a tested készen áll a normális testmozgás folytatásához. Lassan növelje a gyakorló tevékenységét, például könnyű súlyemelést, úszást, sportolást és kocogást, orvosa felügyelete mellett.

szempontok

Ne tegyen nehéz emelést a helyreállítási időszak alatt. Fogadja a háztartási feladatokat és a gyermekgondozási feladatokat, például a gyermek felemelését másoknak gyógyulás közben. Hívja azonnal kezelőorvosát, ha lázasodást okoz, ha a behatolás helyén vörösödik és duzzad, ha a sebed vérezni vagy lecsöpögni, vagy ha hányás következik be. Ne vezessen vagy folytasson szexuális tevékenységet, amíg az orvos azt mondja, hogy biztonságban van. A NYU Langone Medical Center javasolja, hogy egészséges táplálékot vegyen be a gyógyuláshoz.