Nőstények, akik lábfájással és lélegzettel küszködnek a gyakorlás során

Bár az enyhe lábfájdalmak és a légszomj általában egy erőteljes edzés normális mellékhatásai lehetnek, a súlyos tünetek olyan komolyabb egészségügyi állapotot jelezhetnek, amely azonnali orvosi kezelést igényel. Sürgősségi orvosi kezelést kell kérni, ha súlyos légszomjat, mellkasi fájdalmat és duzzadt lábakat és lábakat tapasztal.

A terhesség és a hormonális születésszabályozás a nővéreket fokozottan veszélyeztette a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélye, amely akkor fordul elő, amikor véralvadék alakul ki a test mély vénáiban, például a lábadban. A mélyvénás trombózisokat (DVT) okozó egyéb állapotok közé tartoznak a hormonpótló terápia, a rendszeres testmozgás hiánya, a dohányzás, a hosszú távú utazás, az ágyfekvés és a hosszú műtétek. Ha a vérrög elszabadul, akkor a tüdejébe utazhat, és életveszélyes állapotot, például pulmonalis embolizmust, szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

A gyakorlat nem okoz mélyvénás trombózist és tüdőembóliát, bár ez súlyosbíthatja a tüneteket, és nyilvánvalóbbá teheti azokat. A mélyvénás trombózisban szenvedő betegek csak a fele jellemző tüneteket mutat, a Vascular Disease Foundation szerint. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fájdalom és duzzanat az egyik láb, fájdalom vagy gyengédség az ágyék vagy a borjú izom és a teltség az erek közvetlenül a bőr alatt. Ha előrehalad a tüdőembólia, hirtelen, súlyos légszomjjal és éles mellkasi fájdalommal járhat. A mellkasi fájdalom és a légszomj nem esik el, amikor abbahagyja a gyakorlást.

Ha mélyvénás trombózisa van, de nem tüdőembólia, akkor a kezelésnek arra kell összpontosítania, hogy megakadályozza a vérrögképződés megnövekedését és megakadályozza a kiújulást. Kezelőorvosa vérhígító gyógyszereket írhat elő, amelyeket valószínűleg három hónapig vagy tovább kell tartania. Előfordulhat, hogy a kompressziós harisnyát is viselnie kell, amely finoman nyomja a lábadat, hogy hatékonyabban áramolhasson az ereiben. A súlyos szövődmények vagy a halál megelőzése érdekében az orvosok azonnal pulmonalis embolizmust kezelnek a véralvadásgátló gyógyszerekkel, beleértve az antikoagulánsokat és a vérrögképző szereket. A rágó-feloldók növelik a túlzott vérzés kockázatát, ezért az orvosok csak életveszélyes helyzetekben használják őket. Ha ezek a gyógyszerek nem működnek, vagy ha a vérrög különösen nagy, az orvosoknak esetleg sebészeti úton kell eltávolítaniuk a vérrögöt.

A rendszeres testmozgás, különösen a terhesség és a középkor alatt, segít csökkenteni a DVT kialakulásának esélyeit. A nőknek el kell kerülniük a dohányzást, különösen a hormonális fogamzásgátló tablettákon vagy a hormonpótló terápián, és egészséges testsúlyban maradni. Keressen orvosát egy éves nővizsgára, hogy biztosítsa a gyógyszerek és kezelések biztonságos és megfelelő kezelését.

Tüdőembólia

További tünetek

Kezelés

Megelőzés / Solution