Magas kálium és anaemia

A vérszegénység olyan állapot, amelyben nincs elegendő vörösvérsejt a vérben. A vörösvérsejtek a sejtek, amelyek oxigént hordoznak az egész testben. Az anémia a vörösvérsejtek elpusztításából eredhet, ami a hemolízisnek nevezett folyamat. Mivel a vörösvérsejtek magas koncentrációjú káliummal rendelkeznek, a hemolízis magas káliumszinteket eredményezhet a véráramban.

A hemolitikus anémia akkor fordul elő, amikor a csontvelő, a vörösvérsejteket termelő csontok szövete nem képes lépést tartani a sejtek vérellátásban való elpusztításával. A PubMed Health szerint a vörösvérsejtek hemolízisének számos oka van. Általában korai hemolízis alakul ki a vörösvérsejt-membrán hibái vagy a sejten kívüli tényezők miatt. Egyes vörösvérsejt-membránhibákkal járó állapotok közé tartozik a sarlósejtes betegség. A külső tényezők, amelyek extrinsic faktorok, amelyek hemolízist okozhatnak, tartalmaznak bizonyos fertőzéseket, gyógyszereket és autoimmun állapotokat, amelyekben a szervezet támadja a vörösvérsejteket.

A hemolitikus anémia tünetei kezdetben finomak lehetnek, és nyilvánvalóbbá válnak, mivel a vörösvértestek szintje csökken. A tünetek közé tartozik a sápadtság, láz, gyengeség, szédülés és gyors pulzusszám. Az anémia csökkentheti az energiaszintjét, zavarodottsággá és könnyedséggé válhat, és tudatvesztést okozhat. A sárgaság, a bőr és a szem sárgás elszíneződése minden olyan állapotban előfordulhat, amely hemolízist okoz.

A kálium fontos elektrolit a szervezet számos funkciója számára. Mivel a legtöbb kálium a sejtek belsejében található, még a kálium szintjének a véráramban bekövetkező kisebb változása is komoly egészségügyi következményekkel járhat. A vörösvérsejtek hemolízisének növekedése esetén a véráramban a káliumszint emelkedik. A MayoClinic.com szerint a kezdeti tünetek nem specifikusak lehetnek, például hányinger, hányás, gyengeség és fáradtság. Az emelkedett káliumszintek legsúlyosabb következményei a szívritmuszavarok, vagy esetlegesen halálos rendellenes szívritmuszavarok.

Az anémia kezdeti kezelése biztosítja, hogy a létfontosságú jelek, beleértve a vérnyomást és a pulzusszámot, stabilak legyenek. Szükség lehet vérátömlesztésre, ha az anémia gyors szívverést, eszméletvesztést vagy szív- vagy egyéb szervi elégtelenség jeleit okozza. A magas kálium kezelés olyan gyógyszereket tartalmaz, amelyek növelik ezen elektrolit kiválasztását a vizeletben és a bélből, és más gyógyszereket a szív stabilizálásához és az aritmiák megelőzéséhez.

A hemolitikus anaemia okai

A hemolízis tünetei

A magas kálium tünetei

Kezelés