A rost csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerideket?

Minden növényi alapú élelmiszer tartalmaz étrendi rostot, ami szerepet játszik az egészségében. A napi étrendben kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan. Az első típusú szál elősegíti az egészséges koleszterin- és trigliceridszintet, a második típus elősegíti az emésztési egészséget. Ezért az orvosok úgy gondolják, hogy a szál szíve egészséges.

A Fat 2 arcát

Van egy mondás, ami azt mondja: “A zsír megegyezik az ízzel”, és bár ez igaz lehet, az étkezési zsírok nem csak ízelítőt szolgálnak fel. Túl sok zsír lehet a vér koleszterinszintjét növelni, ami felhalmozódik és veszélybe sodorja a szívét. Ezenkívül teste az étkezési zsírt triglicerid formájában tárolja. Ha a vér trigliceridszintje túl magas, a szívbetegség kockázatát növeli.

Oldható rostos akció

A rost a poliszacharidokból álló szénhidrátokból álló növények emészthetetlen része. Ha zsírokat fogyaszt, a kapott koleszterin eléri a vékonybelet. Az oldódó rostok is eljutnak a vékonybélbe, ahol vízzel kombinálva gélszerű anyagot képeznek. A gél megköti a koleszterin egy részét a vékonybélben, és eltávolítja a szervezetből, a Bell Institute of Health and Nutrition szerint. A tudósok úgy vélik, hogy ez a rost csökkenti a koleszterinszintet. Az oldható rost segít a trigliceridek szabályozásában is.

Hol és mennyi

Az oldható rost gazdag forrása a zab bors, a lenmag, a zabpehely, a búzakorpa, a bab, a lencse és néhány gyümölcs és zöldség. Az ajánlott szálbevitel teljes rostra utal, nemcsak oldható rostokra. A rosttartalmú élelmiszerek mindkét típusú szál keverékét tartalmazzák. Célja, hogy minden nap 25 és 35 gramm összszálat kapjon, a Harvard Health Publications ajánlja. A legjobb, ha két vagy három hét alatt fokozatosan növelni fogják a szálas bevitelt.

Ismerd meg számodat

Egészségügyi szolgáltatója egyszerű vérvizsgálatot végezhet, hogy koleszterinszintjét és trigliceridszintjét biztosítsa. Célja a teljes koleszterin szint, amely 200 milligramm / deciliter alatt van. A trigliceridek célja 100 mg / deciliternél kevesebb. Az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagy az LDL a koleszterin rossz formája, ezért 100 milligramm / decilitternél alacsonyabb szintre kell törekedni. A nagy sűrűségű lipoprotein optimális tartománya – vagy a HDL jó koleszterinformája – 60 milligramm / deciliter vagy magasabb.