A fruktóz és a glükóz banánt

A banánok az Egyesült Államokban élvezett legnépszerűbb gyümölcsök közé tartoznak. A Chiquita Brands International azt állítja, hogy az átlagos amerikai évente 27 font banánt fogyaszt. A banánok olcsóak és egész évben rendelkezésre állnak, és cukortartalmukkal gyors energiatermelést biztosítanak a nap folyamán. A fruktóz és a glükóz a banánban található két legelterjedtebb cukor, és nagyjából azonos mennyiségben fordulnak elő. A banán tartalmaz egy kicsit egy harmadik cukrot is, szacharózt.

Banán édes tápláléka

Az USDA National Nutrient Database szerint az egyetlen közepes banán körülbelül 105 kalóriát és körülbelül 14,43 g teljes cukrot tartalmaz. A cukor szénhidrát, amely 4 kalóriát tartalmaz grammonként. Ez azt jelenti, hogy közel 58 ilyen kalória származik csak a cukortartalom. Másképpen, a közepes banán körülbelül 55 százalékos cukor. Szerencsére a banán természetes cukrokat tartalmaz, és sok vitamint és tápanyagot kínál, amelyek a legtöbb ember számára egészséges választást tesznek lehetővé.

Fruktóz a banánban

A közepes banán körülbelül 5,72 g fruktózt tartalmaz. A fruktóz sokféle gyümölcsben megtalálható közös cukor, és banán is jelen van. Amikor a fruktózról hallott, gyakran a fruktóz ellentmondásos, mesterségesen előállított formája, amelyet feldolgozott élelmiszerekben és üdítőitalokban használnak fruktóz-kukoricaszirup formájában. Azonban a természetes fruktóz, mint más egyszerű cukrok, energiával látja el a testet. Bár a szervezet a fruktózt másképp metabolizálja, mint a természetes cukor egyéb formáit, korlátozott mennyiségben, a legtöbb ember számára a fruktóz jó, jegyzi meg a California orvos és a sebész, Jeremy E. Kaslow.

Glükóz banánban

Ugyanez a közepes mennyiségű banán tartalmaz körülbelül 5,88 g glükózt az USDA National Nutrient Database szerint. A leggyakrabban a vércukor néven ismert glükóz a leggyakoribb szénhidrát. Amikor eszel, tested lebontja az ételeidet ebben az egyszerű cukorban, így energiádként használhatja a sejtjeid számára. Az orvosok méri a cukorbetegség vagy a hipoglikémia kezelését.

A cukor tartalmának változásai

A banán cukortartalma az éréskor megváltozik, az etilén néven ismert növényi hormon által szabályozott folyamatban. A zöld banán szinte minden keményítő, és alacsony a cukortartalom. A banán érlelésével csökken a keményítőtartalom, majd megjelenik a szacharóz. Ezután megjelenik és növeli a fruktózt és a glükózt. Kb. 28 napos érlelés után a szacharóz csökken. A túlcsorduló banán cukortartalma drámaian magasabb lehet, mint az alulképzett és optimálisan érett banán.