Milyen pontos az ultrahang a baba pontos életkorának meghatározásához?

A pontos terhességi kor elősegíti a szülés előtti ellátást a csecsemő fejlődésének és növekedésének mérésére. Ezekkel az információkkal jobban képes azonosítani a baba fejlődésével kapcsolatos problémákat. Az elmúlt időszak dátumának felhasználásával általános képet ad az információról, de a ciklusban fellépő rendellenességek vagy pontatlanságok a számításokat befolyásolják. Az ultrahangot általában a magzat korának meghatározására használják.

A fogamzás számítása

Az ultrahangos gép és szoftver lehetővé teszi a technikus számára, hogy megnézze a baba fejlődését és mérje meg a babát. Az első trimeszterben az ultrahang a fejtől a medenceig méri a magzatot, mivel a baba olyan kicsi. A fej, a has és a comb az első trimeszter után a terhességi kor becsléséhez használt mérések. A különböző terhességi korú mérések adatai lehetővé teszik a gép számára, hogy az adatok összehasonlításával kiszámítsa az életkorát a csecsemő számára. A magzatvíz szintjét is megméri és felhasználja a számításokban.

Az időzités minden

Az ultrahang időzítése befolyásolja a terhesség korának meghatározását. A korai ultrahangok általában pontosabbak. A terhesség későbbi szakaszában a csecsemők nagyon különböző mértékben nőnek, és az ugyanazon terhességi korban lévő csecsemők nagyobb valószínűséggel változnak az ultrahangban végzett mérésekben. A csecsemő fejlődésének nagy része bizonyos pontokban előfordul az első trimeszterben, megkönnyítve ezzel a kor meghatározását a baba fejlődése alapján. A mérések is pontosabbak az elején, amikor a csecsemők növekedési rátája általában hasonló.

eltérések

Néhány csecsemő természetesen nagyobb az átlagosnál. Ha a baba nagyobb, mérései nem egyeznek meg másokkal ugyanazon terhességi korban. A becsült gesztációs kor valószínűleg helytelennek tűnik, mert a mérések a csecsemőkkel tovább fejlesztik a babát.

Egyéb módszerek

Az ultrahang mellett az orvosnak más módszere is van a terhesség korának becslésére. A vérben lévő hormonszintek az orvosnak adnak egy elképzelést arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú az asszony terhessége. Az ultrahang a hormonszintekkel és a nő utolsó időszakának dátumával kombinálva pontos becslést ad, különösen, ha az összes módszer hasonló időhatárt ad. Később a terhesség alatt a szülészorvos vagy a szülésznő a várandós anya hasmérését használja. Az alapmagasságnak nevezik, a mérés a méh tetejétől a csontos csontig terjed. Ez a mérés centiméterben általában megfelel a terhességi pontnak, így a 24 hetes terhességben lévő nőnek körülbelül 24 cm-esnek kell lennie.