Magas láz és az étvágycsökkenés gyermekeknél

Bár a láz a szülők számára ijesztő lehet, a magas hőmérséklet önmagában nem aggodalomra ad okot, hanem egyszerűen a szervezetnek a vírus vagy a baktériumok elleni küzdelem. Sokszor a lázot más tünetek kísérik, beleértve az étvágycsökkenést. A MayoClinic.com szerint a magas láz a hőmérséklet 103 fok felett van. Függetlenül attól, hogy orvosi kezelést igényelne a gyermeke számára, attól függ, hogy milyen egyéb tünetek jelentkeznek.

Közös okok

A közönséges láz okozhat lázot a gyermekeknél, bár általában nem emelkedik fel a 102 foknál. Más gyakori vírusok, mint például a coxsackie vírus, amelyek felelősek a kézi-láb szájbetegségért és a gyomorfájás egyes okai, magas lázot is okozhatnak. Ha gyermeke kézi-lábszájbetegségben szenved, akkor torokfájást alakít ki, ami nehézzé válhat. A gyomor-bélrendszeri vírus émelygést, hányást, lázot és étvágytalanságot okoz, amely több napig is fennállhat. Gyermeke szintén lázzal és étvágytalansággal rendelkezik néhány napig a vakcinázás után. Ha a láz akár 105 fokos is lehet, azonnal forduljon orvoshoz.

Súlyos egészségügyi aggodalmak

Néhány potenciálisan súlyos körülmény magas étvágytalanságot okozhat. Encephalitis vagy például az agy gyulladása okozhat ilyen tüneteket fejfájással, merev nyakkal, görcsökkel és álmossággal együtt. Az influenza gyakran magas lázzal jár, és izomfájdalmat, köhögést, hidegrázást és remegést okozhat. Az influenza másodlagos fertőzésekhez vezethet, például tüdőgyulladásban, amely szintén magas vérnyomást és étvágytalanságot okoz.

Kezelés otthon

Ha gyermeke lázas, valószínűleg pihenni és aludni akar. Engedje meg neki, hogy ezt tegye, de gyakran ajánlja fel a folyadékokat, hogy elkerülje a kiszáradást, különösen ha nem eszik. Ha fáj a torok, a hideg folyadék különösen nyugtató. Spórolj neki langyos vízzel, hogy segítsen lerázni a lázat, de ha elkezd reszketni, állj meg. A rázás növelheti testhőmérsékletét. Tartsd öltözve könnyű ruhát. Kérdezze meg gyermekorvosát, hogy vegyen-e lázcsökkentő gyógyszert, például acetaminofen vagy ibuprofént, és hogy melyik a helyes dózis.

Mikor hívja fel a doktort?

Ha a gyermek lázának 103 fok felett van, és három napig vagy tovább tart, látnia kell az orvost. A lázas rohama félelmetes a tanúsághoz, de általában nem okoz tartós problémákat. Ha gyermeke rohamban van, kérjen orvosi segítséget. Minden tünet több mint 10 napig tart, a légzés problémája, a tartósan hányás, a rosszabbodó tünetek vagy rosszabbodó tünetek, amelyek orvosi látogatást tesznek szükségessé.