Hogyan kell gondoskodni a süllyesztett vállról

Bár a váll az egyik leggyakrabban használt és mozgékony ízület, de sérülést is okozhat. A vállakadályok akkor fordulnak elő, amikor a karcsont kinyílik a vállakból. Gyakran az erős ütés vagy szélsőséges forgás eredménye, a vállakadály rossz látási deformitást, azonnali duzzanatot, erős fájdalmat és mozgásvesztést okoz az ízületben. Tudva, hogy hogyan kell gondoskodni a süllyesztett vállról, segíthet a helyreállításban.

Azonnal forduljon orvoshoz, miután a vállát kirakja. Tartsa meg sérült karját akár egy karimával, akár egy másik karokkal, amíg el nem éri orvosát vagy a sürgősségi helyiséget.

A váll indításgátlóját legalább két-három hétig viselje, hacsak orvosa másképpen nem irányítja. Ez a különleges kar karika rögzíti a vállízületét, és karját a testedhez tartja. Pontosan kövesse az orvos utasításait. A legtöbb esetben ez magában foglalja a váll indításgátló viselését egész nap, minden nap.

Vegyen bármilyen gyógyszert az orvosának. Általában a legtöbb orvos gyulladáscsökkentő gyógyszert ír elő a válleloszlás után. Ha a váll különösen érzékeny, akkor fájdalomcsillapítót is felírhat.

A sérült vállát 20-30 percenként három-négy órával a diszlokációt követő két héten belül kell megjavítani. Ha nincs használatban hidegcsomag, egy zacskó fagyasztott zöldségeket fognak elvégezni. A hidegterápia segít megelőzni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat a területen.

Aludjon olyan helyzetben, hogy megvédje sérült vállát. Ha szükséges, használjon párnákat, hogy megakadályozza testének gördülését a lecsúszott vállig. Előfordulhat, hogy alig kell aludnia egy kicsit felfekvő helyzetben, amíg a karcsík eltávolításra kerül.

Kövesse a rehabilitációs programot pontosan az orvos vagy a fizikus terapeuta által ajánlott módon. A program valószínűleg olyan szelíd gyakorlatokat fog tartalmazni, amelyek a vállat nyújtják és fenntartják a közösség mobilitását. A terapeuta meghatározza a megfelelő tevékenységeket az Ön sajátos állapotához, és elengedhetetlen, hogy pontosan kövesse az irányelveket.