Geriátriai étrend

2001 és 2009 között az Egyesült Államokban 100 éves vagy annál idősebb egyének száma 48 000-ről 64 000-re nőtt. A táplálkozási jólét és az élvezet élvezete fontos szerepet játszik az idősebb felnőttek életminőségében. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend lehetővé teszi az idősebb felnőttek számára, hogy egészséges, élvezetes életet éljenek a krónikus betegségek kockázatának csökkentésével, a betegség progressziójának lelassításával és a betegség tüneteinek csökkentésével.

Kalóriák, szénhidrátok, fehérje és zsír

Ahogy öregsz, az energiaszükségleted fokozatosan csökken. A mérsékelten aktív férfiak és nők az 51 éves és idősebbek között 1800 és 2400 kalóriát igényelnek naponta. A kalóriák 45 százaléka 65 százaléka szénhidrátból származik, és 20 százalékról 30 százalékra zsírokból kell származnia. A fehérje a napi kalóriák fennmaradó 10-35 százalékát, a napi 46 grammot célzó nőket és a napi 56 grammot célzó férfiaknak kell felvenniük.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása csökkenti a krónikus betegségek kockázatát és kezelését, mivel ezek a szervezet alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Célozzon öt-kilenc kombinált adag gyümölcsöt és zöldséget naponta. Ha a gyümölcsöket és a zöldségeket nehezen lehet enni a textúrájuk miatt, próbáljon konzerv tárgyakat vásárolni, vagy főzni gyümölcsöket és zöldségeket, amíg puha.

Vitaminok és ásványi anyagok

A kalcium és a D-vitamin fontos szerepet játszanak a csontok egészségének megőrzésében. Egyél három adag D-vitamin-erősített alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejjel vagy joghurtot naponta. Sok idősebb felnőtt nem kap elegendő B-12 vitamint, amelyet erősített gabonafélékben, sovány húsokban és baromfiból találnak. A B-12 vitamin hiánya makrocitás anémia és neurológiai problémák kialakulásához vezethet, amelyek befolyásolhatják az érzékszervi és a motorfunkciókat. A káliumbevitel növelése és a sóbevitel csökkentése csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

Fenntartja a folyadékbevitelt

A kiszáradás az alultápláltság egyik formája, és problémát jelenthet az idősebb felnőtteknél, különösen a 85 évnél idősebbeknél. A kiszáradás székrekedéshez, zavartsághoz, funkcionális hanyatláshoz és bizonyos esetekben halálhoz vezethet. Általában az idősebb felnőttek 2,7 és 3,7 liter közötti napi adagot igényelnek.