Élelmiszereket, hogy elkerüljék a gyulladt vastagbél

A gyulladt vastagbél – irritáció és duzzanat – számos különböző gasztrointesztinális rendellenesség, például fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség vagy diverticulitis okozhat. Bármi is legyen az ok, elkerülhetjük az olyan ételek fogyasztását, amelyek további irritációt okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy az alacsony maradékot tartalmazó étrend után könnyen emésztett élelmiszereket töltöttek be, amelyek korlátozzák a bélmozgás méretét és gyakoriságát, és elősegítik a gyulladás gyógyulását. Fontos, hogy a táplálkozási igények kielégítése érdekében minden élelmiszercsoportból különféle ételeket fogyasszon el, például tej vagy tejcukormentes tej, gyümölcshús, konzerv vagy puha főtt zöldség, konzerv gyümölcs és finomliszt kenyér és gabonafélék. Forduljon orvosához, mielőtt megváltoztatná ételeit.

Nyers Veggies és Gyümölcs

Bár nem kell teljesen elzárnia a gyümölcsöket és a zöldségeket a diétájából gyulladt vastagbélből, bizonyos típusok vagy részek bélbetegséget okozhatnak és kerülni kell őket. A nyers zöldségeket nehéz megemészteni, mert a szálak egy olyan típusú szénhidrátot, amelyet a szervezet nem képes megemészteni, ömlesztve növeli a székletét. Kerülje a főtt zöldségeket is, mint például a kelkáposzta, a borsó, a téli squash, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a hagyma és a kukorica, valamint a vega héjak és a magvak. A szárított gyümölcsöket, például a szilvát és a gyümölcshéjat is nehéz megemészteni, és ki kell küszöbölni, valamint a gyümölcslevet és a gyümölcsöt magokkal együtt. Az ananászot, a fügét és a bogyókat is el kell távolítani.

Teljes kiőrlésű gabonák

Az egész szemek szintén rostforrás. Ez nem azt jelenti, hogy egészséges búzából készült kenyér vagy teljes kiőrlésű tészta gyulladt kettősponttal. Meg kell szüntetnie az egész gabonaféléket is, mint például a zabpehelyet, a barna rizst, a quinoa-t és az árpát a diétájából, valamint a gabonaféléket, amelyek magvakkal és magvakkal rendelkeznek. A popcornot, amely egészséges gabonaszeletes étel, szintén kerülni kell a vastagbél gyulladásakor.

Kemény húsok, diófélék és bab

A diófélék és a bab szintén rostforrást jelent, és kerülni kell a gyulladt vastagbélszövetet a széklet tömegének korlátozására. El kell kerülni a kemény húsokat a szürkéssel is, ezért ahelyett, hogy sovány húsát, halat vagy baromfit felszeleteljük, pörköltük vagy pörkölgettük, hogy könnyebben megemésztessük őket.

Szénsavas, koffeinos vagy alkoholtartalmú italok

Fontos, hogy sok folyadékot gyulladt vastagbélben iszol, de bizonyos típusú italok elkerülésére vagy korlátozására lehet szükség. Az Országos Cukorbeteg-Intézet és az emésztõszervi és a vesebetegségek azt sugallják, hogy elkerüljük a szénsavas italokat vastagbélgyulladással. A toleranciájától függően előfordulhat, hogy a koffeinmentes italok (pl. Kávé vagy fekete tea) bevitelének elkerülésére vagy korlátozására is szükség van. Szükség lehet az alkohol csökkentésére vagy korlátozására is. A gyümölcslevet is el kell távolítani.