A herpesz első jelei és tünetei a hüvelyen

A Disease Control and Prevention (CDC) Központok 2013. évi jelentése szerint a genitális herpesz a második leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség az Egyesült Államokban. Az 1-es vagy a 2-es típusú Herpes simplex vírus genitális herpesz okozhat. A 2. típusú herpes simplex a genitális herpesz fertőzés legtöbb esete, és gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. A CDC megjegyzi, hogy az újonnan diagnosztizált herpesz fertőzések 45 százaléka fordul elő a 15 és 24 év közöttiek körében. A nők számára fontos, hogy felismerjék a herpesz korai hüvelyi tüneteit és tüneteit, így a vizsgálat és a kezelés megkezdődhet.

Korai hüvelyi tünetek

A genitális herpesz első hüvelyi tünetei tipikusan 2-12 nappal a vírussal való fertőzés után alakulnak ki, amely szexuális érintkezéssel előfordulhat, ami nem feltétlenül tartalmaz közösülést. A nőknél előfordulhat úgynevezett prodromalis tünet, hogy előfordulhat a sebek kialakulása, amely magában foglalhatja a viszketést, a bizsergést, az égést vagy a fájdalmat a nemi szervekben. Ezek a tünetek néhány órával egy nappal előfordulhatnak, mielőtt a herpesz által okozott bőrérzékenység megjelenik.

Herpes kitörés

Amikor genitális herpesz kitörése történik, egy vagy több buborékszerű, folyadékkal töltött sebek alakulnak ki. Ezek bárhol előfordulhatnak egy nő külső genitáliáján, fenekén vagy a belső combok felső részén, vagy a vaginális nyíláson vagy a hüvely belsejében. Ezeket a elváltozásokat vesikuláknak nevezzük, és ezek általában kis klaszterekben fordulnak elő. Csak néhány seb vagy néhány közülük lehet. A hólyagok általában egy-két napon belül megszakadnak, fájdalmas nyitott sebeket hagyva. Idővel a sebek felgyűrődnek és végül gyógyulnak. A herpeszkitörésben szenvedő nők hüvelyi elváltozásai is lehetnek, vizeletürítéssel és duzzadt nyirokcsomókkal az ágyék területén. A kezdeti herpesz kitörése általában 2-4 hétig tart. Ez idő alatt a herpeszvírus könnyen elterjedt másokra.

Általános testtel kapcsolatos tünetek

A genitális herpesz kitörése után viszonylag gyakori a nőknél a hüvelyi kellemetlenség mellett más tünetek is. Ezek az általános vagy szisztémás tünetek hasonlóak más vírusfertőzésekéhoz, és magukban foglalhatják a láz, a fejfájás és a test fájdalmát. Ezek a tünetek általában a legsúlyosabbak a fertőzés első néhány napjában, és legfeljebb 2 hétig tarthatnak.

Herpes tünetek nélkül

A legtöbb genitális herpesz nem tudja, hogy fertőzött. A CDC beszámol arról, hogy a genitális herpeszről a 14 és 49 év közötti személyek 81% -át nem diagnosztizálták. Ez azért van, mert a legtöbb fertőzés nem okoz sem tüneteket, sem enyhe tüneteket, amelyek könnyen hozzárendelhetők valami máshoz. Például a herpesz kitörését kísérő húgyúti tünetek egy élesztő- vagy húgyúti fertőzésnek tulajdoníthatók. Fontos azonban, hogy a herpesz még a tünetek hiányában is tovább terjedhet másokra.

Lásd orvosa

Bármely nőnek, aki hüvelyi elégetés vagy bizsergés vagy hüvelyi sebek esetén tapasztalja az orvos orvosi értékelését. A vizsgálat elvégezhető az ok és a megfelelő kezelés meghatározásához, és a tanácsadás segítheti a genitális herpesz terjedését, ha ez a gyakori fertőzés diagnosztizálható. A genitális herpesz kezdeti kitörésére a CDC a vírusölő gyógyszerek 7-10 napját ajánlja, mint például az acyclovir (Zovirax), valacyclovir (Valtrex) vagy famciclovir (Famvir).