Lenmag és golyók

A golyva, vagy a duzzadt pajzsmirigy különböző oka lehet. Az egyik lehetséges ok a jódhiány, amely összefüggésbe hozható a jelentős lenmag fogyasztással. Jóllehet a jódhiány ritka a legtöbb fejlett területen, egyes harmadik világokban lehetséges.

strúma

A pajzsmirigy duzzanata, amelyet golyva néven is ismerünk, általában a pajzsmirigyhormon túltermelése vagy alultermelése eredménye. A görtöl könnyen felismerhető, mivel a pajzsmirigy az Ádám alma mindkét oldalára ül, és nagyon közel van a bőr felületéhez. Ha pajzsmirigy-csomót észlel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, a golyó súlyos állapotok, például a Grave-kór, a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladás és a pajzsmirigyrák jele lehet. Jódhiányt is mutathat, bár ez kevésbé gyakori a modern diétával.

Élelmiszer kapcsolat

Bizonyos élelmiszerekről ismert, hogy goitrogenic vagy pajzsmirigy duzzanat járultak hozzá. Egy adott táplálék pontos hatása attól függ, hogy a golyva okozott-e depressziós vagy emelkedett pajzsmirigyfunkció, ezért fontos, hogy orvosával konzultálj a golyva eredetének meghatározására. A hypothyroidos betegek meg akarják kerülni a pajzsmirigy működését gátló gozsdás élelmiszereket, például a káposztát, a spenótot, a káposztát, a szójat és a brokkolit. A hyperthyroidos állapotú egyének számára előnyösebb lehet ezeknek az ételeknek a fogyasztása.

Flaxseed Benefits

A lenmag és a lenmag olaj a kiváló omega-3 zsírsavak forrásai. A Maryland Egyetem Orvosi Központja beszámol arról, hogy ezek a zsírsavak csökkenthetik a szívbetegségek és a rák kockázatát, és hozzájárulhatnak az agy egészségi állapotához és működéséhez. A lenmag is gazdag fehérjében, étkezési rostokban és sok különböző vitaminban és ásványi anyagban.

Lenmag és gozsdák

A lenmag tartalmaz tiocianátot, ami zavarhatja a jód jód általi felszívódását a pajzsmirigyben, és ezáltal golyóhoz vezet. Szerencsére, mivel a modern diéta általában sok jódot tartalmaz, ez ritkán súlyos állapot. Ha a rohamok tüneteit észleli, az orvos képes lesz arra, hogy konkrét útmutatásokat adjon az Ön étrendjének szükséges módosításairól, beleértve a lenmagolaj fogyasztását is.