Hogyan lehet megszabadulni az allergiás reakcióktól az arcodon, például pattanásoktól vagy pattanásoktól

Az akne egy közös bőrbetegség, a MedlinePlus szerint. Akne is nevezhető foltok és pattanások – amely történik az arc, a váll, a nyak és a hát. Akárki is kaphat akne. Azonban a tizenévesek, a terhes nők és a fiatal felnőttek a leggyakoribb szenvedők. Az akne károsodásokat jellemzően eltömődött pórusok vagy nem megfelelő bőrsejtforgalom okozza. Szerencsére vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek megakadályozni a jövőbeni pattanásokat.

Naponta kétszer mosson le egy pikkelyes bőrre tervezett, enyhe tisztítószerrel, javasolja a Mayo Klinikát. Kerülje a durva arcbőröket, amelyek hajlamosak az akne-hajlamos bőrre irritálni. Meleg vízzel mossa le az arcot, és óvatosan letakarja a területet szárazra tiszta törülközővel.

Használjon over-the-counter kezelést a baktériumok elpusztítására és az olaj megszabadulására. Keressen olyan termékeket, amelyekben a kén, a szalicilsav és a benzol-peroxid a hatóanyagokat, a Mayo klinikát ajánlja. Az over-the-counter gyógyszerek a legkedvezőbbek az enyhe pattanások esetén. A szárazság és az irritáció gyakori az alkalmazás első hónapjában – azonban ez rendszerint idővel jobb lesz.

Vényköteles helyi gyógyszereket alkalmazzon. Az akne, amely nem reagál az over-the-counter termékekre, erősebb megközelítést igényel. A bőrgyógyász felírhatja a tazarotént, a tretinoint vagy az adapalént a pattanások kezelésére. Ezek a gyógyszerek felgyorsítják a sejtforgalmat és megszabadulnak a bőrbaktériumoktól. Alkalmazza a termékeket a bőrgyógyász irányítása szerint.

Kérjen antibiotikumokat a bőrgyógyászodtól. Az akne, amely nem reagál a helyi gyógyszerekre, szükség lehet rövid antibiotikumra, mondja a Mayo Clinic. Az antibiotikumokat legfeljebb négy hónapig használják az akne kezelésére. Jelentse olyan mellékhatásokat, mint a gyomorpanasz, a bőr elszíneződése vagy szédülés a bőrgyógyászhoz. A gyógyszer az orális fogamzásgátlókat is kevésbé érzéki hatással bírhatja.

Lézeres és könnyű terápiákon mennek keresztül. Ez a folyamat károsítja az olajmirigyeket anélkül, hogy károsíthatja a bőr felső rétegeit. A kezelés minimalizálja a bőr baktériumokat is. A lézeres és fényterápiákat olyan pattanásokra használják, amelyek nem reagálnak más kezelési módokra.

Használjon izotretinoint a mély cisztás akne miatt. Ez a gyógyszer súlyos aknére van fenntartva, a Mayo Clinic szerint. Az izotretinoint naponta akár 20 hétig is alkalmazzák, mondja az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia – és a bőr jellemzően tiszta marad. A terhes nők nem használhatják ezt a gyógyszert a születési rendellenességek miatt.