Az alacsony nátrium és a magas kálium semmi köze az addison betegséghez?

Az Addison-betegség vagy az elsődleges mellékvese-elégtelenség olyan nem gyakori rendellenesség, amelyben a mellékvesék lassan kudarcot vallanak. A mellékvesék külsõ területe, az agykéreg termelõdik a kortizol és aldoszteron hormonok, valamint kis mennyiségû más hormonok. Mivel a mellékvesék nem működnek, ezek a hormonszintek abnormális szintre esnek. Az aldoszteron elégtelen termelése alacsony nátriumot és magas káliumszintet eredményez. Az Addison-betegség elsődleges kezelése a hormonpótlás.

Az aldoszteron a vesén keresztül hat, ami megakadályozza a nátrium és a vizelet kálium kiválasztását. Az Addison-kórral szemben az alacsony aldoszteronszint a vizelet elvesztéséhez vezet a vizeletben és a kálium abnormális megtartásában. Ezeknek az elektrolitoknak a vérszintje egyre kórosabbá válik, ahogy a betegség előrehalad, alacsony nátriumszint és magas káliumszint.

Amikor a szervezet testfolyadék egyensúlya a testben, ahol a nátrium megy, a víz következik. Ezért a Addison-betegségben jelentkező vizelet-nátriumveszteség a testvíz túlzott kiválasztódását is okozza. A csökkentett teljes testvíz esetén a vérnyomása abnormálisan alacsony szintre csökkenhet. Szédülés vagy ájulás akkor fordulhat elő, ha felemelkedik egy álló helyzetben, vagy leül, miután lefeküdtél. Az alacsony nátriumszint általában izomgyengeséget, fáradtságot, fejfájást, ingerlékenységet, rossz étvágyat, émelygést és hányást okoz. A magas káliumszint lassú vagy szabálytalan szívverést okozhat.

A vérvizsgálatok segítenek orvosának meghatározni, hogy van-e Addison-kór. A vér és vizelet nátrium és kálium ellenőrzése mellett orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja a vércukorszintjét, a mellékvese hormonjait és bizonyos agyalapi mirigyeket. Egy ACTH-stimulációs teszt felméri a mellékvese funkciót, és segít orvosával az Addison-kór diagnosztizálásában.

Az imunrendszer által okozott mellékvese elleni támadás az Addison-betegség legtöbb esetét okozza. Figyelemre méltó, hogy a tünetek jellemzően nem fejlődnek addig, amíg a mellékvesekéreg nagyjából 90 százaléka elpusztul. A poliendokrinhiányos szindrómának nevezett genetikai rendellenesség Addison-betegséget is okozhat. A tuberkulózis, a gombás fertőzések és a rák az elsődleges mellékvese elégtelenség ritka okai.

Az Addison-betegség tünetei általában fokozatosan fejlődnek. Azonban egy súlyos fizikai stressz, például komoly fertőzés, betegség vagy baleset, az addiszoni válságként ismert betegség gyors előrehaladását idézheti elő. Lehetséges tünetek közé tartozik a súlyos hasi és hátfájás, sokk, rendellenes testhőmérséklet, émelygés, hányás, zavartság, rohamok és eszméletvesztés. Az Addisonian-válság potenciálisan életveszélyes egészségügyi vészhelyzet.

Aldoszteron elvesztése

Tünetek

Diagnózis

Okoz

Addisonian Crisis